Pages

Doakan kejayaan saya dan kawan-kawan sepanjang menjadi budak diploma/matrikulasi/asasi or tingkatan 6 ni.. AMIN! FIGHTHING kawan-kawan !

Wednesday, February 1, 2012

sape PANDAI main SUDOKU??

_ASSALAMUALAIKUM_

ENTRY kali ni, nedy nak cerita pasal SUDOKU..

ha, sape pandai main sudoku cepat SENYUM!!razz

ok.. nedy yakin ramai yang tahu main game ni..

FYI, nedy suka giler ngan game SUDOKU ni..:face26:
first time nedy main masa form three (2009) rase..
masa tu xpandai sangat.. nak boley habis kan satu2 game tu, lame jugak..:face72:
THEN, lepas habis exam PMR, nedy siap pi beli lagi buku SUDOKU ni..


Hari2 duk maen,, FINALLY--> EXPERT jugak maen game ni..hehe:face64:

Ha, korang nak tahu sejarah SUDOKU :s::s::s:


  • Peristilahan Sudoku memberi maksud "nombor bersendirian" dalam bahasa JEPUN dan merupakan hak cipta rasmi Nikoli Co. Ltd di Jepun

  • Nombor-nombor ini boleh digantikan dengan bentuk-bentuk seperti bulatan, segi tiga dan segi empat sekalipun, asalkan ketara perbezaannya. Warna juga boleh digunakan.

  • Majalah Sudoku Scramblets dimiliki Penny Press dan Sudoku Word milik Knight Features Syndicate menggunakan huruf abjad manakala Dell Magazines yang merupakan asal permainan ini menggunakan nombor bagi Number Place dalam majalahnya sejak tahun 1979.

  • Permainan ini telah mula muncul pada peringkat antarabangsa pada awal tahun 2005 dan menjadi popular di Amerika Syarikat, Australia, India, Britain dan Israel dan tiba di Malaysia beberapa bulan selepas itu dengan terbitnya ia pada akhbar harian bahasa Inggeris The Star. Malay Mail dan New Straits Times dalam pulloutnya '6' juga kini menerbitkan Sudoku pada setiap penghujung minggu.

sumber: wikipedia

ok.lah.. sekarang nedy sudah tahu asal usul sudoku..


3 comments:

miSz_cAdbuRy said...

suke lha soduku ne..

fyzalife said...

SALAM SAYA FYZA.. SAYA INGIN MEMBUAT 1 CONTEST DI BLOG SAYA.. SAYA MEMERLUKAN SPONSER UNTUK HADIAH PADA CONTEST YG SAYA BUAT.. ADAKAH cik berminat untuk menjadi sponsor bg hadiah pemenang.. hanya sponser 1 hadiah sahaja :) kerjesama anda amat d hargai.. kalau berminat sila email ke aqua_guly02@yahoo.com.. terus hubungi :0179947952

*...A!niEy nAdiaH...* (_nedy_) said...

@miSz_cAdbuRy

hehe.. ade jgk org yg suka game ni..

..Jom baca entry yang lain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...